חשיבות הטניס לילדים
מדוע חשוב ללמד את הילדים לשחק טניס? מהם האלמנטים החשובים בלימוד משחק הטניס ואיך עושים את זה בדרכים פשוטות? מורן נקלבאום, טניסאית ומאמנת טניס, פורשת בפנינו את המידע בליווי ראיון מיוחד עם שלמה צורף, מאמן נבחרת ישראל לשעבר ומנהל איגוד עמותת הטניס ומרכז הטניס הפועל תל אביב, ומגישה מדריך שימושי לילדים שרוצים להתחיל ללמוד טניס.

בגיל 10 הגעתי לשלמה צורף, שבזמנו אימן את נבחרת ישראל. לא אשכח את ההרגשה הראשונה שהציפה אותי כשפגשתי אותו ואמרתי לעצמי שהוא המאמן האישי שלי, וכך היה לפחות 10 שנים. מלבד אימוני הנבחרת, שלמה פיתח עתודה של טניסאים צעירים שהיה לי הזכות בתור ילדה להיות חלק מהם. האימונים התקיימו כל יום במשך 5-6 שעות על המגרש תחרויות בארץ ובחו"ל.

לפני עשור שנים, נחשב מוקדם מאוד לשחק טניס בגיל 4, אך היום זה השתנה, והילדים מתחילים להכיר את הטניס כבר בגילאי 4-5 בגלל ההתפתחות והשיפור של מרכיבי הקואורדינציה בגיל צעיר.
הטניס התווה את דרכי בתחומים רבים בחיים. היות שזהו ספורט אינדיבידואלי – השחקן חושב לבד, מחליט לבד, משחק לבד, ללא תלות של אף אחד וכך נרכשת ומתפתחת תכונת העצמאות. מעבר לכך, בזכות הטניס מתפתחות העזה, מוסריות, יכולת עמידה בזמנים והתנסות בקבלת הצלחה וכישלון כאחד.

למדתי להתמודד עם קשיים, אנשים והחיים עצמם, למשל לחצים בבית הספר, בזכות המיומנויות והכישורים שרכשתי מלימוד הטניס, ואני חושבת שלא הייתי מקבלת אותם בשום מקום אחר. החשיפה מול קהל עזרה לי מאוד בלימודי המשחק בבית הספר לתיאטרון וקולנוע. למדתי להעז ולפתח את עצמי בכיוונים שונים בחיים במיוחד, כי באתי מרקע של ספורט הטניס.

על הטניס – טניס הוא משחק כדור הנערך בין שני שחקנים (משחק יחידים) או שני זוגות (משחק זוגות) באמצעות מחבט וכדור במגרש פתוח. טניס הוא ספורט אולימפי שמשחקים בו במדינות רבות ברחבי העולם. המשחק מכונה גם "הספורט הלבן". כבר במאה ה-16 התקבל משחק הטניס בהתלהבות בחצרות המלכים. הנרי השמיני מלך אנגליה היה חובב נלהב של משחק זה. הטניס התפשט בצרפת והגיע גם לכל אירופה, שיחקו בעיקר באולמות גם מלכים ואצילים כמו הדוכס מיורק משחק רויאל טניס (1622). הנזירים במאה ה-13 המציאו את משחק הידיים שקדם לטניס – הם שיחקו באולמות מיוחדים והתאימו את חוקי המשחק בהשפעת המושגים הדתיים.
לפני 1962 ענף הטניס נחשב ספורט חובבני. ב-1962 החלו כמה טניסאים להפוך למקצוענים ולשחק משחקי ראווה בטניס מול קהל ששילם כסף תמורת הצפייה במשחקים. מקור של משחק הטניס "טניס" בצרפתית עתיקה "tenez” בעברית "החזיקו",”קבלו".
עקרונות משחק הטניס
משחק הטניס משוחק בעזרת מחבט שמסגרתו עשויה ממתכת קלה (בעבר יוצרו המסגרות מעץ) ובו שזורה רשת של גידים מפלסטיק שבאמצעותם חובטים בכדור. כדור המשחק עשוי מגומי גמיש ומצופה באריג הנקרא "נאפ"או פלט", קוטרו של הכדור הוא כ-5 ס"מ וצבעו בדרך כלל צהוב זוהר.
חובטים את הכדור ממגרש אחד לעבר מגרש היריב. המשחק נעשה תוך כדי חבטות, כאשר פגיעת הכדור צריכה להיעשות לסירוגין, פעם במגרש היריב ופעם במגרש החובט.
כדי לזכות במשחק כולו יש צורך לזכות במספר מסוים של מערכות על ידי שחקן אחד. הראשון שמגיע ל-6 game הטוב משלוש מערכות. כל game מורכב מארבע נקודות לפחות: נקודה ראשונה: 15:0, נקודה שנייה: 30:0, נקודה שלישית: 40:0, נקודה רביעית משחקון.
קביעת הניקוד מורכבת, כי רק אריסטוקרטים שיחקו בטניס, ורצו להקשות על פשוטי העם להבין את המשחק.

סוגי חבטות ומצבים בטניס
חבטת כף יד (forehand) – חבטה שמיועדת לכדור המגיע לימין השחקן. רגל שמאל וכתף שמאל ניצבות קדימה, כאשר צדודית הגוף מול המתחרה, כף יד ימין אוחזת במחבט, מביאה אותו בתנועה מלמטה למעלה מעל גובה כתף ימין ומחזירה אותו תוך כדי חבטה בכדור.

חבטת גב יד (backhand) מיועדת לכדור המגיע לשמאל לשחקן. רגל ימין וכתף ימין ניצבות קדימה. חבטת גב יד מקובלת בשתי ידיים, כלומר גם יד ימין וגם יד שמאל אוחזות במחבט וחובטות בכדור .

חבטת יעף (volley) במכה זו משתמשים כאשר מתקרבים לרשת ורוצים לסיים נקודה מעמדה התקפית הקרובה לרשת. מכה זו נעשית מהאוויר.

חבטת הנחתהsmash) ) – במכה זו משתמשים כאשר מגיעים לשחקן כדורים גבוהים. הגוף ניצב למול הכדור המגיע, יד ימין מביאה את המחבט אל אחורי הגב דרך הכתף ומכה בו כאשר הוא מגיע מעל גוף השחקן.

חבטת הגשה (serve) – במכה זו משתמשים בתחילת כל נקודה. כל שחקן בתורו מגיש למשך משחקון את החבטה ההתחלתית. ניתן לזרוק ולחבוט את הכדור מהאוויר בכל צורה.

אייס – כאשר השחקן שמקבל את חבטת ההגשה לא מצליח לחבוט בכדור לפחות אחרי הקפיצה אחת שלו על המגרש.

נקודת שבירה – נקודה בה השחקן אשר מחזיר את ההגשות מנצח את המשחקון.

פסול פסע – כאשר השחקן המגיש דורך ברגלו על הקו האחורי, הגשתו נפסלת.

שגיאה כפולה – כאשר השחקן נכשל בשני ניסיונות ההגשה שלו.

נקודת מערכה – נקודה שמתרחשת כאשר אחד השחקנים נמצא במרחק נקודה אחת מניצחון בכל מערכה.

נקודת משחק – נקודה שמתרחשת כאשר אחד השחקנים נמצא במרחק נקודה אחת מניצחון בכל המשחק.

ווינר – כאשר הכדור קופץ במגרש של שחקן יותר מפעם אחת, מבלי שהצליח לגעת בו עם המחבט.

חשיבות הטניס לילדים – מדריך שימושי
ראיינתי את שלמה צורף, מאמן נבחרת ישראל לשעבר ומנהל איגוד עמותת הטניס ומרכז הטניס הפועל תל אביב. תחת חסותו גדלו ילדי הפלא של הטניס הישראלי: עמוס מנדסרוף, דודי סלע, גלעד בלום ושחר פאר.
"הטניס מפתח אצל ילדים כבר בגיל הרך (גיל 4) את הקואורדינציה, הרגש לכדור, תיאום יד-עין. בגילאים הצעירים יש עדיפות ראשונית לפיתוח הקואורדינציה מעל גילאי 12 פיתוח סיבולת ומעל גיל 16 כוח", הוא אומר, "לכל גיל קיימים התרגילים המתאימים והספציפיים עבורו.

"משחק הטניס מפתח סמכות ועצמאות אצל הילד בשל העובדה ההצלחה והכישלון הם שלו בלבד תוך עמידה בלחצים הנובעים מן המשחק ומעצם היותו שחקן יחיד מול שחקן".
"ההורים יכולים לקחת את ילדיהם לפארק או למגרש הטניס ולהתחיל לעבוד עם הילד בעזרת כדורי ספוג גדולים ולהתמסר איתו עם הרגליים ועם הידיים כבר מגיל קטן. כל מגע של הילד עם הכדור מפתחת את הקואורדינציה ואת מרכיבי התנועה שלהם זקוק הילד כדי ליצור מגע עם כדור".

תרגילים נוספים להורים ולילדים בדרך ללימוד טניס
1. כשהכדור מונח על המחבט מסובבים את הכדור סביב המסגרת של המחבט, דבר המחדד את הקואורדינציה ואת השליטה במחבט ובכדור.
2. גרירת הכדור בעזרת המחבט – הכדור מונח על הרצפה והילד שולט בכדור בעזרת המחבט.

טניס בגילאים שונים
"בגיל 4-6 מסתמנת בשלות פיזית ומנטלית להתחלת לימוד משחק הטניס תוך כדי פיתוח הקואורדינציה ותיאום יד-כדור. בגילאים האלה רצוי שהילד התאמן פעמים בשבוע 45 דק' בכל פעם.
"עם הבשלתו של הילד וגדילתו גילאי 6-8 מאפשרות אימונים של פעמיים בשבוע במשך שעה.
"ככל שהילד מתבגר הוא בשל יותר לשחק טניס מבחינה פיזית ונפשית. בגילאי 10-12 יש אפשרות ורצוי שהתאמן 3 פעמים בשבוע, שעה וחצי בכל פעם.
"במהלך האימונים נבחן למעשה הילד תחת עינו של המיומנת של המאמן שיקבע האם הוא יכול להמשיך במסלול מקצועי. אם הילד כשיר להמשיך במסלול המקצועי נקבעת לו תוכנית אימונים ממוקדת.
"רצוי מאוד לזכור שעד גיל 12 על אף שבחירתו של הילד הוא טניס כדאי שיעסוק בכמה ענפי ספורט מגבילים ובכך ישפר את בסיס מרכיבי הקואורדינציה, החוסן הנפשי והיכולות הפיזיות שלו".
היום אני מאמנת טניס של ילדים ובוגרים כאחד. לפני כשנה יזמתי פרויקט מיוחד המאפשר לילדים להתנסות בענף הטניס תוך כדי התנסויות בתחומי ספורט שונים ומגוונים שבראשם הטניס. במסגרת חגיגות ימי הולדת צוות טניסאים מיומנים עורכים פעילויות ספורטיביות לילדים בגילאי 4-12 תוך שימת דגש על גיבוש קבוצתי ומשחקי תחרות ספורטיביים. הרעיון למיזם עלה במוחי מתוך רצון לקרב את הילדים בגילאים הרכים לענף הטניס הן בהיבט המקצועי והן בהיבט החוויתי.

מורן נקלבאום היא טניסאית, מאמנת טניס ובעלת המיזם "ימי הולדת בדגש ספורטיבי".

שתף: